Skriv ut
25
okt

Shakespeare ur nya synvinklar

Skriven av Niklas Hellberg .

Nyligen återvände jag, Carl-Eric Reidler, från en workshop på Åland, där en handfull skådespelare och regissörer träffats för att utforska Shakespeare med Viewpoints som arbetsmetod. Detta var andra workshopen i en serie som fortsätter 19 - 25 november och kommer att pågå även under 2011.

Bara detta att få utforska Shakespeare känns som en obeskrivlig lyx i dessa dagar med allt kortare, drivna produktionsperioder som med nödvändighet måste inriktas på resultat. Att dessutom låta Viewpoints-metoden möta Shakespeares dramaturgi är en intressant utmaning.

Grete Sneltvedt och Heidrun Kaletsch är båda skådespelare och pedagoger med ganska lång erfarenhet av den ”ryska” skolan, bland annat med pedagoger som Jurij Alschitz och Anatolij Vasilijev men har nu bestämt sig för att utforska möjligheterna med Viewpoints som arbetsmetod. Tillsammans med dramaturgen Katja von der Ropp, som tagit på sig ett dokumentationsansvar har de startat ett forskningsprojekt kring detta ämne.

Deras projekt är en serie workshops under titeln ”Lear Landscapes” som äger rum på Föglö, Åland. Efter en inledande introduktion för ett år sedan har det fortsatt det med ytterligare en veckolång workshop i september i år och ambitionen är att fortsätta närmast i november och därefter i februari 2011. Ytterligare workshops kommer under hösten 2011.

Projektet är öppet för intresserade skådespelare och regissörer, i första hand från Norden men har hittills haft deltagare även exempelvis från Italien, Tyskland och Bulgarien. Projektet stöds av Ålands kulturdelegation och Kulturkontakt Nord, där man även kan söka stöd för sin medverkan. Mig veterligt finns det fortfarande möjlighet att hänga på november-workshopen som ännu inte är helt fulltecknat. Mer information finns på www.lumparlab.ax

Bild och text: Carl-Eric Reidler

(På biderna kan bl a anas Thorey från Island, Domenico från Italien, Martha SRe, Niklas Hellberg, Alicia från Norge/Italien)