jun

Årets Speeddating på BIBU i Lund

Barn- och ungdomsteater förslag presenteras för lyhörda teatrar!

Platsen var Stadshallen i Lund där flera aktiviteter och seminarier arrangerades.

Speeddating är en uppskattad aktivitet vid branschträffar där uppdragssökande minglar runt med institutionschefer och ansvariga för programläggning. Speeddating är ett sätt att formalisera dessa möten och konkretisera idéer. På två Teaterbiennaler och på två BIBU har regissörsorganisationerna tagit detta initiativ och bjudit in dramatiker och första gången även scenografer till möten med teatrar. På årets speeddating i Lund blev det 14 stationer bestående av Teatrar som under 8-minuterspass fick möta 8 uppdragssökande. De fria grupperna hade några färre möten. De uppdragssökande fick träffa c:a 4 – 5 teatrar var.

Centrum för Dramatik var för tredje året i rad medfinansiär och det var andra gången som Svensk Scenkonst gick in och finansierade halva kostnaden för arrangemanget. Det upplevs som en väldigt rationell service för svensk Scenkonsts medlemsteatrar som medverkar. Produktionskostnaderna är en liten del och arbetskostnaden är den större delen för att skapa den datebook som bildar mötesstrukturen. Timmarna för det koordinationsarbetet måste spridas ut under tre månader innan datingen.

Speeddating skapar också uppdrag för de sökande. I flera fall har de idéer som presenterats kommit upp på teatrars repertoarer och ibland har någon fått en personlig ingång till repertoarplaneringen  längre fram i tiden.

De teatrar som tackar nej till att delta i Lund hade flera skäl. Ny ledning på väg in eller att de förslag som de redan arbetade med från tidigare speeddating räckte till.

Vart annat år kan vara en bra tid att hålla dessa speeddatings och BIBU och den större biennalen kompletterar varandra. Det behövs också en representation från huvudstadens två stora institutioner. Varken Dramaten eller Stockholms Stadsteater deltog. De fria grupperna har börjat hitta till aktiviteten och i år var det några nya.

Lite statistik:

98 unika möten på totalt en och en halv timma.

Uppdragssökande:

25 anmälde intresse. De som inte genomförde; ändrade sig, blev sjuka eller tog fel på dag

Teatrar:

15 anmälde intresse varav en teater hoppade av i sista stund.

Vid genomförandet var det

14 kvinnor och 8 män var uppdragssökare varav:

9 renodlade dramatiker

4 som både var manusförfattare och regissörer

9 regissörer

Medverkande Teatrar:

Teater Halland – Maria Ericson
Månteatern – Helen Ortman
Dalateatern – Gugge Sandström
Teater Martin Mutter -­‐ Carina Nyström
Girón Sámi teáhter – Lena Engqvist Forslund
Ung scen öst – Malin Axelsson